Amit tudnia kell a magas vérnyomás vizsgálatáról

571
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomású beteg kivizsgálásának alapvetően két célja van:

  1. a lehetőségekhez képest meg kell találni a vérnyomás emelkedéséért felelős betegséget;
  2. ki kell deríteni, hogy a magas vérnyomás okozott-e, s ha igen, milyen szervi károsodást.

Milyen fő tünetei lehetnek a magas vérnyomásnak?

A vizsgálatok során nagy figyelmet kell fordítani a hipertónia tüneteire, hiszen ezek legtöbbször azt jelzik, hogy milyen szervi károsodást okozott a vérnyomás emelkedése. Az alábbiakban csak a legfontosabb tüneteket ismertetjük.

Fejfájás

A leggyakoribb hipertóniás tünet, de tudni kell, hogy igen sok más betegség is járhat fejfájással. Magas vémyomás esetén leggyakrabban a tarkótájon vagy a fejtetőn jelentkezik, nyomó jellegű, sokszor lüktető fájás, ami a vérnyomás csökkentésekor általában megszűnik.

Igen heves, hirtelen jelentkező, ütésszerű fejfájással jár a hipertónia egyik legveszélyesebb szövődménye, az agyvérzés.

Szédülés, ritkán hányinger, látászavar (kettős-látás), egyik testfélen jelentkező izomgyengeség (karban vagy lábban) a magas vérnyomás agyi szövődményeire utalhat.

Fáradékonyság

A magas vérnyomás bizonyos hormonális formái (a mellékvesekéreg túlműködése) nagyfokú izomgyengeséggel járhatnak, ilyenkor a vérben igen alacsony lehet a kálium koncentrációja. Ha a hipertónia miatt szívizom-károsodás, szívelégtelenség alakult ki, akkor ennek szintén a nagymértékű fáradékonyság lehet az egyik kezdeti tünete.

Egyéb tünetek

Szapora szívverés, szívtáji fájdalom, nehézlégzés azt jelezheti, hogy a hipertónia károsította a szívműködést.

Az ödéma (bőr alatti vizenyő) pangásos szívelégtelenségnek is, de vesebetegségnek is fontos tünete lehet, mindkét kórkép a hipertónia következménye is lehet.

A hipertónia vizsgálata

A vizelet vizsgálatával a legtöbb, hipertóniát okozó vesebetegség gyanúja felvethető, noha tudni kell, hogy negatív vizeletlelet nem zárja ki a magas vérnyomást okozó vesebetegség bizonyos formáit.

A vizeletben a fokozott fehérjeürítés az, ami vesebetegségre hívja fel a figyelmet, de a vizelet üledékében kimutatható gennysejtek vagy vörösvérsejtek szintén vesegyulladás jelei is lehetnek. Kimutathatnak a vizeletben olyan hormonokat vagy hormonszerű anyagokat is, melyek értékes támpontot adnak a magas vérnyomás lehetséges okainak kiderítéséhez.

A vérben számos anyagot meg kell határozni a hipertónia kivizsgálása során. A vesefunkcióra és a hormonrendszer működésére utaló adatok mellett más, a szív-érrendszeri károsodások kialakulása szempontjából fontos tényezők (ún. rizikófaktorok) felderítése (koleszterin-, vérzsír-, húgysav-, vércukorszint stb.) is igen lényeges a betegek további sorsának alakulása és kivizsgálása szempontjából.

Az eszközös vizsgálatok (ultrahang, röntgen, izotóp) az elváltozások pontos helyét, súlyossági fokát és mibenlétét tisztázhatják. Ezek közül az egyik legfontosabb, a szemtükörrel végzett szemfenékvizsgálat. Igen fontos tájékoztatást ad a kísérek állapotáról, a hipertóniás érkárosodások mértékéről.

Ha a hipertónia hátterében felvetődik annak gyanúja, hogy azt mellékvesekéreg túlműködése okozza, akkor a komputer tomográfiás (CT) vagy mágneses rezonanciás (MR) vizsgálat tisztázhatja, hogy egy- vagy kétoldali mellékvesekéreg-betegségről van-e szó, valamint azt is, hogy van-e a mellékvesében daganat.

Ha a tünetek és a laboratóriumi eredmények a veseverőér szűkületére utalnak, akkor a veseverőér ultrahangos vizsgálatával ezt a gyanút megerősíthetik, s röntgenvizsgálattal (CT, MR, érfestés) megerősíthetik vagy elvethetik.

571
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]