Mik lehetnek a magas vérnyomás következményei?

578
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomás különös sajátossága, hogy nem a szokásos értelemben vett betegség, hanem olyan rendellenes állapot, ami melegágya és előfutára súlyos, nemegyszer életveszélyes betegségeknek.

Ráadásul a kezdeti szakaszban semmi tüneti megnyilvánulása sincsen: ritkán társítható egyértelmű kórokkal; kezelhető, de ritkán gyógyítható; az életvitel gondos, körültekintő szervezést igényel, és maga a kezelés járulékos tünetekkel járhat.

Életmódváltás szükséges

Néhány orvos vonakodik az enyhe magasvémyomás gyógyszeres kezelésétől. Idegenkedik attól, hogy panaszokat idézzen elő olyanoknál, akiknél mindaddig semminemű betegségre utaló jel nem létezett. A természetes gyógymódok bevetése a magas vérnyomás ellen hangsúlyozottan indokolt, mivel a betegség feltétlenül megköveteli az alapos megfigyelést és ellenőrzést.

Okvetlenül el kell fogadjuk azt az alapigazságot, hogy az életstílus megváltoztatása elejét veheti a szövődményes betegségek kialakulásának, és hozzásegíti a beteget ahhoz, hogy a vérnyomása állandó maradjon vagy éppen csökkenjen.

Minél fiatalabb valaki, annál nagyobb a vérnyomás legkisebb emelkedésének is a súlya. 35 évesnél 100 Hgmm diasztolés-nyomás 16,5 évvel rövidítheti meg az életkilátásait – 55 évesnél ugyanilyen érték „csak” hat év rövidítéssel jár.

Az orvosok eltérően vélekednek a hipertónia gyógyszeres kezeléséről a különböző betegeket illetően. Némelyek csak a 65 éven aluliaknak írnak elő gyógyszereket, abból a meggondolásból kiindulva, hogy azoknak szinte elkerülhetetlenül van valamilyen mellékhatásuk. Nézetüket alátámasztja néhány tudományos vizsgálat, amelyek szerint a kezelés nemigen kecsegtet eredménnyel idősebb korban.

Szerencsésnek tarthatjuk, hogy a természetes gyógymódok, viszont minden életkorban sikert ígérnek. Egy 65 éves éveinek meghosszabbítása a statisztika számára jelentéktelennek tűnhet, de nem annak, aki ezt a kort elérte, és a hátramaradó éveit szeretné élvezni jó egészségben, aktív pihenéssel tarkítva.

A magas vérnyomás súlyos következményei

A hipertóniát kísérő károsodások kétfélék lehetnek. Az első csoportba tartoznak a szív- és vesekárosodások, valamint az agyvérzés, amelyek az artériákban tartósan fennálló rendellenesen magas vérnyomás következményei.

A másik típust a szívkoszorúér- és környéki keringési rendellenességek képviselik, amelyek kórfolyamatában a megemelkedett vérnyomás az érszűkület gyorsításával játszik szerepet.

A szívkoszorúér-megbetegedések elnevezés a sérült koszorúerek előidézte szívbetegségeket takarja. A környéki keringési rendellenességek a szívtől távol eső, „környéki” (perifériás) erek – combartériák és a láb alsó felét ellátó – A- és B-szintű elágazásait jelölik.

578
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]