Miért nehéz feladat a sófogyasztás csökkentése?

599
HOZZÁSZÓLÁS:

A sóbevitel csökkentésén alapuló vérnyomáscsökkentő módszerek eredményeiről jelenleg még nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű és megbízható adat, de az eddigi eredmények arról tanúskodnak, hogy a sóbevitel mérséklése – főleg idős emberek esetén – egyértelműen csökkenti a vérnyomást.

Fiatal betegeknél sajnos ezt nem sikerült egyértelműen kimutatni. A sófogyasztás élettani hatását kutató tanulmányok kivitelezése egyébként sem egyszerű, hiszen sosem lehet biztosan tudni, hogy a vizsgálatba bevont személyek valóban betartják-e az előírt diétát.

Mivel a sószegény diéta hatása csak a sófogyasztás megszorítását követő néhány hét múlva jelentkezik, az önkénteseket nem „zárhatják” be, nem tarthatják kórházban vagy folyamatos megfigyelés alatt.

A sószegény diéta napi 2400 mg (2,4 g) nátrium fogyasztását engedélyezi, ami nem egyenlő 2,4 g nátrium-kloriddal, vagyis sóval, hanem összesen kb. 6 g sónak felel meg. Ez nagyon kis mennyiség.

Betartása az ételek összetevőinek gondos tanulmányozását, alapos számolást igényel; a diétába nem „csúszhat be” még egy perec vagy egy tányér leves sem kompenzálás nélkül. Ki állíthatná, hogy száz vizsgálati alanyból százan maradéktalanul betartják ezeket a szigorú előírásokat?

Só szinte mindenben van

A – kémiai nevén nátrium-kloridszinte minden élelmiszerünkben, minden egyes megevett falatban jelen van. A nyugati országok lakói elmondhatják magukról, hogy sófogyasztásuk öt-tízszerese a megengedett maximumnak, akkor is, ha saját bevallásuk szerint „nem sóznak”, vagyis az asztalnál mondhatni nem használnak sót.

Ez ugyanis vajmi keveset számít már a fél- vagy teljesen kész ételek mellett, ami a tányérjukra kerül: a fehér kenyér, a szalámifélék, a levesporok, a „zacskós” és konzervételek már eleve a megengedett mennyiség többszőrösét tartalmazzák, és az összes sófogyasztás mintegy 75%-át teszik ki.

 

Az élelmiszereken feltüntetett jelzések jelentése a sótartalmat illetően

Hozzáadott só nélkül: annyi sót tartalmaz, amennyit maga a nyers-anyag. A fogyasztásra való előkészítés során sót nem adtak hozzá.

Csökkentett sótartalmú: 25%-kal kevesebb sót tartalmaz, mint ugyanazon cég hasonló, nem csökkentett sótartalmú terméke.

50%-kal csökkentett sótartalmú: 50%-kal kevesebb sót tartalmaz, mint ugyanazon cég hasonló, nem csökkentett sótartalmú terméke.

Alacsony sótartalmú: adagonként kevesebb, mint 140 mg sót tartalmaz.

Igen alacsony sótartalmú: adagonként kevesebb, mint 35 mg sót tartalmaz.

Sómentes: adagonként kevesebb, mint 5 mg sót tartalmaz.

Amit mi magunk az ételekre teszünk, az már csak kb. 25%. Ez ellen csak úgy lehet védekezni, ha nem engedünk az „öt perc alatt kész” ételek csábításának, hanem saját magunk készítjük el azokat friss alapanyagokból.

Az élelmiszereken egyébként a gyártó vagy a forgalmazó az összetevők listáján általában a sótartalmat is feltünteti 100 g termékre vagy adagra lebontva, ez azonban a kevésbé járatosak számára még így is megtévesztő lehet.

Egy 50 grammos burgonyachips zacskóján például 300 mg sótartalom szerepel, ha azonban az ember alaposan szemügyre veszi az összetevők táblázatát, láthatja az apró betűs írást, hogy mindez 10 grammra vonatkozik. Egy 50 grammos zacskóban így 5×300 mg, vagyis 1500 mg só található, ami hatalmas mennyiség ilyen kis adag ételre vonatkoztatva.

599
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]