Hogyan csökkentheti a magas vérnyomást helyes életmóddal?

546
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomás rendszerint meg nem gyógyítható, csak kezelhető. Ha már egyszer kialakult, velünk marad életünk hátralevő részében. Hogy ez a hátralevő rész minél hosszabb legyen, fomagas vérnyomás3ntos a magas vérnyomás megfelelő kezelése – erre szerencsére megvannak a hatékony eszközeink.

A diétázás segíthet

A magas vérnyomás gyakoribb elhízás esetén.

Az Egyesült Államokban kifejlesztettek egy olyan diétát, amely kifejezetten a magas vérnyomás megelőzését, illetve kezelését szolgálja. A diéta neve: DASH (dietary approaches to stop hypertension / a hypertonia megállításának diétás megközelítése).

A diéta jellemzője, hogy zöldségekben, gyümölcsökben, növényi rostokban és fehérjében gazdag, míg telített zsírok és koleszterin (állati eredetű zsiradékok) tekintetében szegény. Ez a diéta azonos energiatartalmú átlagos amerikai étrenddel összehasonlítva 11/5 Hgmm-rel csökkentette a vérnyomást anélkül, hogy a testsúly változott volna.

A magas vérnyomás esetén javasolt étrend nem tér el lényegesen a magas koleszterinszint fennállásakor ajánlott diétától:

Mit is jelent ez a gyakorlatban? Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét (pl. müzlit -de nem cukrozottat!), halat, baromfit és olajos magvakat (diót, mogyorót – az ezekben található növényi olaj kedvező hatású, de nagy mennyiségben fogyasztva elhízáshoz vezethetnek, mert igen energiadúsak, ezért vigyázzunk!).

Amit ne együnk: vörös húsok (sertés, marha), édességek, cukros üdítőitalok. A kedvező hatás akár már két hét után mérhető.

Csökkentsük a konyhasó bevitelét

A DASH diétát később kiegészítették a konyhasóbevitel (nátrium-klorid) megszorításával. Ennek oka az, hogy a só- (nátrium-) bevitel tartós fokozása emel(het)i, mérséklése csökkentheti a magas vérnyomást. Ezt támasztja alá, hogy a Brazíliában élő yanomamo indiánok körében, akik nem fogyasztanak sót, a magas vérnyomás ismeretlen, átlagos vérnyomásuk 95/60 Hgmm, ami az életkor előrehaladtával sem emelkedik.

A magas vérnyomás kezelésében (megelőzésében) fontos, hogy ételeink sótartalmát korlátozzuk.

A DASH diéta és a nátriumbevitel korlátozásának (napi legfeljebb 1,5 g nátrium) együttes alkalmazásakor a vérnyomáscsökkentő hatás kifejezettebb, mint a két módszer külön-külön alkalmazásakor.

De hogyan kivitelezhető ez a gyakorlatban? A szervezetünkbe kerülő nátrium döntő része konyhasó formájában jut ételeinkbe, kis részét szódabikarbóna tartalmazza. Nem mindegy, hogy éppen nátrium- vagy konyhasóbevitelről beszélünk, 1 g konyhasóban 0,4 g nátrium van. A fenti adatok nátriumbevitelről szólnak, az ezek alapján megfogalmazott ajánlások szigorúnak tűnhetnek annak ismeretében, hogy átlagos napi sófogyasztásunk kb. 10 g (ez is sok, mintegy 4 g nátriumbevitelnek felel meg, a javasolt sóbevitel 4 g körül van).

Fontos tudni, hogy a táplálékkal bevitt só jelentős része nem az asztalon kerül az ételekbe, hanem a főzés során tesszük bele, illetve készen megvásárolt ételeink is jelentős mennyiségű konyhasót tartalmaznak.

Gyakran halljuk, hogy vannak „sóérzékeny” és „nem sóérzékeny” emberek. Valóban van kimutatható különbség a sóérzékenység tekintetében, mely összefüggésben áll bizonyos génekkel. Ránézésre vagy egyszerű vizsgálattal azonban nem állapítható meg, hogy kik a sóérzékenyek, genetikai vizsgálatokat pedig ennek meghatározására rutinszerűen még a közeljövőben sem végezhetnek. Ezért aztán egyelőre a sószegény diétát mindenkinek ajánlják; ennek hátránya nincs, legfeljebb olyanok is követik, akik különösképpen nem szorulnak rá.

A sóbevitel csökkentése mellett igazoltan csökkenti a magas vérnyomást a normális testtömeg elérése (fogyás), a rendszeres (aerob) fizikai aktivitás és az alkoholfogyasztás mérséklése.

546
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Kollár Diána szerint:

    Nekem már az is sokat segített, hogy amennyire csak tudtam kiiktattam az étkezésemből a sót. Emellett több fokhagymát eszem, amiről, mint tudjuk vérnyomáscsökkentő hatása van, és kedvezően befolyásolja az érelmeszesedést is

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]