Hogyan és miért kell csökkenteni a magas vérnyomást?

550
HOZZÁSZÓLÁS:

A vérnyomást lehetőség szerint minden hipertóniás betegben normális szintre kell csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy a nem-gyógyszeres kezelést és a gyógyszereket úgy kell kombinálni, hogy a vérnyomás legalább 140/ 90 Hgmm alá csökkenjen.hipertonia3

Hogyan kell csökkenteni a vérnyomást?

Az az általánosan elfogadott nézet, hogy a vérnyomás optimális szintje – kortól függetlenül – 120/80 Hgmm. Ha a hipertónia cukorbetegséggel társul, akkor 130/80 Hgmm alá, ha vesebetegséggel, akkor 120/75 Hgmm alá kell csökkenteni ahhoz, hogy a magas vérnyomás agy-, szív-, vese-, érrendszeri károsodásait megelőzzük.

Ma már tudományosan megalapozott az is, hogy a normálisnak elfogadott határokon (100-139/ 70-89 Hgmm) belül is „az alacsonyabb a jobb” az agyi szövődmények megelőzése szempontjából!

A vérnyomást fokozatosan, lassan, hetek alatt kell a kívánt szintre csökkenteni. A túl gyors vérnyomáscsökkentés a betegek jelentős részében keringési zavarokat okozhat, mely komoly tünetekkel járhat (szédülés, gyengeség, szapora szívműködés).

Ezek a tünetek azért alakulnak ki, mert a gyorsan csökkenő vérnyomás szervi véráramlási zavarokat okoz, hiszen a szervek keringése nem tud a gyors változáshoz alkalmazkodni. Ha a vérnyomást lassan, fokozatosan csökkentjük, akkor ezek a tünetek, illetve panaszok nem keletkeznek.

Ha a vérnyomás normalizálódott, akkor a gyógyszerek szedését és a nem gyógyszeres kezelést nem szabad abbahagyni! Az egyik legfontosabb hiba, amit a betegek rendszeresen elkövetnek az, hogy a vérnyomás normalizálódásakor a gyógyszereket nem szedik tovább, sőt, ezután nem keresik fel kezelőorvosukat annak ellenőrzésére, hogy a vérnyomás normális szinten marad-e.

A vérnyomás a kezelés abbahagyása után törvényszerűen emelkedik, és súlyos szervi szövődmények alakulhatnak ki. Tudni kell, hogy a magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, ezért a betegek túlnyomó többségének élete végéig gyógyszert kell szednie ahhoz, hogy a vérnyomásuk normális szinten stabilizálódjon.

A tüneti magas vérnyomás sokszor véglegesen meggyógyítható, ezért mindent el kell követni a diagnózis tisztázása érdekében. Például véglegesen meggyógyulhat a veseérszűkület által okozott magas vérnyomás a megfelelő katéteres vagy műtéti heavatkozás hatására, meggyógyul a hormonális betegség okozta hipertónia az alapbetegség gyógyulásakor.

A magas vérnyomás szervi szövődményei az idejekorán elkezdett kezeléssel túlnyomórészt megelőzhetők, a kialakult szövődmények súlyossága csökkenthető, a romlás sebessége lassítható.

550
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]