Így emelik a vérnyomást a káros szenvedélyek

560
HOZZÁSZÓLÁS:

A dohányzás a füstben levő nikotin miatt emeli a vérnyomást.

A nikotin egyike az ismert legerősebb érszűkítő anyagoknak (többek között ezért is okoz érszűkületet!), ugyanakkor más, a szervezetben normálisan is termelődő érszűkítő hatású anyagok (pl. noradrenalin) képződését is fokozza.dohanyzas-20

Mindkét hatása hozzájárul a vérnyomást emelő hatásához. Ez az oka annak, hogy a dohányzók között sokkal gyakoribb a magas vérnyomás keletkezése, mint a nem dohányzókban.

Az alkoholizmus és a magas vérnyomás

Az alkohol önmagában, kis mennyiségben fogyasztva (napi 1-2 dl bor) nem növeli a vérnyomást, de ennél nagyobb mennyiségben már izgatja a szimpatikus idegrendszert, s így az érszűkítő anyagok (noradrenalin, adrenalin) termelődését.

A nagy mennyiségű alkohollal együtt többnyire több folyadékot is fogyasztanak, s ez fokozza a szervezet vízmennyiségét, a vér térfogatát, ami növeli a perctérfogatot.

Az érszűkítő anyagok és a fokozott perctérfogat együtt jelentősen emelik a vérnyomást. Az alkoholfogyasztás megszüntetése magas vérnyomású alkoholistákban jelentősen csökkenti a vérnyomást, sőt szerencsés esetben normalizálhatja is azt.

A stressz sem tesz jót

A stresszel teli életmód, a pihenés hiánya a tudatunktól függetlenül működő vegetatív idegrendszer vérnyomásemelő hatású részének (ún. szimpatikus idegrendszer) fokozott működését válthatja ki.

Az idegfeszültség hatására emelkedő vérnyomás normális szervezeti reakció, de ha ez tartóssá válik, akkor a vérnyomás emelkedése is „fixálódhat”, azaz rögzülhet a magas érték.

A kávézást se vigyük túlzásba

A feketekávé kis mennyiségben (napi 1-2 kávé) általában nem befolyásolja a vérnyomást, de az arra túlzottan érzékeny emberekben már vérnyomásemelő hatású lehet.

Ezért kívánatos, hogy mindenki, aki rendszeresen fogyaszt feketekávét, mérje (vagy méresse) meg vérnyomását a kávéfogyasztás előtt és kb. egy órával utána, hogy tisztában legyen saját reakciójával.

A nagyobb mennyiségű (napi 4-5 vagy még több) kávé mindenképpen egészségtelen, mert amellett, hogy hozzájárulhat a túlzott mértékű agykérgi és szimpatikus izgalom keletkezéséhez, s így a hipertónia kialakulásához, fokozza a gyomorsav termelődését is, ami a nyombélfekély előidézésének egyik tényezője.

560
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]