A legfontosabb tények a magas vérnyomásról és okairól

542
HOZZÁSZÓLÁS:

A legtöbb országban a felnőtt lakosság 15-20%-ának a normálisnál magasabb a vérnyomása, ezeknek csupán fele tud róla, és a felismert magas vérnyomású embereknek is csak fele részesül megfelelő gyógyszeres kezelésben.magas_vernyomas1

Hazánkban legalább egymillió embernek van a normálisnál tartósan magasabb vérnyomása. Már a valódi magas vérnyomásnak nem tekintett, úgynevezett ..határérték hipertónia” is növeli a szív-érrendszeri betegségek kifejlődésének kockázatát.

Milyen okok állhatnak a magas vérnyomás mögött?

A magas vérnyomásos esetek 95%-ában az állapotnak nincs kimutatható, pontosan meghatározható oka. Az ilyen magas vérnyomást primer (elsődleges) vagy esszenciális (lényegi) hipertóniának hívják. mert ez a kialakuló betegség elsődleges, lényegi oka.

A fennmaradó 5%-ban a hipertónia oka ismert, ezért másodlagos vagy szekunder hipertóniának nevezzük. Ide tartozik a vesegyulladás (nephritis) következtében vagy a veséhez futó verőerek szűkülete miatt létrejövő renális. illetve renovaszkuláris hipertónia.

Ha a vese vérellátása elégtelen, érszűkítő anyagok keletkezését serkenti a vérben, és ez okozza a magas vérnyomást.

A belső elválasztású mirigyek megbetegedései közül több okoz magas vérnyomást. Leggyakrabban a mellékvese daganatai okozzák: a kéreg daganata az aldoszteron, a velő daganata az. adrenalin hormon túltermelése miatt hoz létre tartós vérnyomás-emelkedést.

A fogamzásgátló tabletták hosszú ideig tartó szedése szintén okozhat magas vérnyomást a benne lévő hormonok hatása miatt. .Szekunder hipertóniában, ha oki kezelés nem lehetséges. a vérnyomáscsökkentőt tüneti kezelésként adják.

A magas vérnyomás betegség korai stádiumában a vérnyomás-emelkedés átmeneti, csak később állandósul. A kezdet kezdetén a normális értékek mellett gyakran vannak kiugrások lelki vagy fizikai stressz hatására.

Az orvosi rendelőben, kórházban mért vérnyomás sokszor magasabb, mint amit otthon, normál tevékenység során mérnek. Ezt a jelenséget hívják ‚fehérköpeny hatásnak”, amikor az orvos által légzett vérnyomásmérés önmagában lelki stresszként jelentkezik. Az orvosnak a diagnózis megállapításához ezért kell többször megmérni a vérnyomást, mielőtt felírna valamilyen gyógyszert.

542
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]