Mit jelentenek a vérnyomás értékei, és mikor számítanak magasnak?

600
HOZZÁSZÓLÁS:

A vérnyomás az a nyomás, amivel a vér az érfalat feszíti. De miért van belőle kettő? 120/80 Hgmm, 160/100 Hgmm, mit jelent ez a két érték?vernyomas1

A vérnyomásértékek jelentése

A vérnyomás a vivőerekben (artériákban) ciklikusan változik, a legnagyobb akkor, amikor a szív összehúzódásakor kilökődő vérmennyiség az érrendszer adott pontjára ér, a legkisebb akkor, amikor a szív elernyed (pihen). Ezért az egyén vérnyomását a két szélső értékkel jellemezzük, a felső értéket szisztolésnak, az alsó értéket diasztolésnak nevezzük.

Sajnos még mindig elterjedt az a tévhit, hogy a normális vérnyomás = életkor + 100 (azaz 90 éves korban a 190 Hgmm-es szisztolés érték lenne a normális). Ez nem így van!

Általánosságban elmondható, hogy a 140/90 Hgmm feletti vérnyomásérték mindenképpen magasnak számít. Egyes betegségekben, mint pl. cukorbetegségben még ennél is alacsonyabb értékek elérésére van szükség.

Tudni kell azonban, hogy a vérnyomás egy folyamatosan változó érték. Fizikai terhelésre természetesen megemelkedik, ez egy bizonyos határig nem kóros.

Megemelkedik stressz hatására is, ez a szervezet ugrásra, „harcra” kész állapotának jellemzője. A reakció maga természetes, kórossá akkor válik, ha a stressz elhúzódó. Ilyenkor a magas érték egy idő után fixálódhat, tartóssá válhat.

A stressz okozza az úgynevezett „fehér köpeny” magas vérnyomást is, amikor a vérnyomás csak az orvosi rendelőben magas, az izgalom hatására.

A 24 órás vérnyomásmérés

Ha ilyesmire van gyanú, hasznos tud lenni a 24 órás vérnyomás-monitorozás, ami egy napon át tartó, folyamatos vérnyomásmérést jelent a szokásos tevékenységek mellett (gyakran használatos az angol rövidítés: ABPM = ambulatory bloodpressure monitor = ambuláns vérnyomásmonitor).

Ez az eszköz hasznos a kezelés követésében is, pontosabb, mint az alkalomszerű vérnyomásmérés a rendelőben. Ilyenkor a páciens egy sétálómagnóhoz hasonló eszközt kap, amihez egy vérnyomásmérő mandzsetta csatlakozik. Az eszköz előre beprogramozott időszakonként (nappal gyakrabban, éjjel ritkábban) megméri a vérnyomást és a pulzusszámot, a mért értékeket pedig elraktározza.

Lehetőség van soron kívüli vérnyomásmérésre is, pl. rosszullét esetén. Az eredményt az eszköz levétele után számítógép értékeli.

Hasznos kiegészítője a vizsgálatnak az eseménynapló, amelyben azt kell rögzíteni, ha fellépett valamilyen rosszullét.

Létezik olyan eszköz is, ami nemcsak a vérnyomást, hanem az EKG-t is folyamatosan figyeli. Ilyen vizsgálatot akkor célszerű végezni, ha olyan panaszok állnak fenn, amelyekről el kell dönteni, hogy kóros vérnyomásérték vagy kóros szívműködés áll-e a háttérben. Végül, ez a vizsgálat a magas vérnyomás kórismézésén kívül a kezelés hatékonyságának követéséhez is nagyon hasznos.

A vérnyomás napszaki változásai

A vérnyomás az egyes napszakokban különböző. Normálisan a vérnyomás alvás közben alacsonyabb, mint nappal.

A magas vérnyomás kialakulásának első jele lehet az, hogy éjjel nem csökken a vérnyomás. Ilyenkor a nappal mért érték még a normális tartományban lehet, de éjjel ugyanaz az érték már magasnak számít.

Az éjjeli vérnyomáscsökkenés eltűnése már emeli az érbetegség esélyét. Ez a rendelési időben alkalmanként végzett vérnyomásméréssel nem mutatható ki, csak egész napos vérnyomás-monitorozással.

600
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Hermann Szilvia szerint:

    Kérdésem, hogy mi a teendő abban az esetben, ha folyamatosan az átlagosnál alacsonyabb a vérnyomásom?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]