Mi lehet a táplálkozás szerepe a szív- és érbetegedések megelőzésében?

573
HOZZÁSZÓLÁS:

Magyarországon a halálozás 51 %-át a szív- és érrendszeri (cardiovascularis) betegségek okozzák, s ennek kb. 45%-át olyan betegségek teszik ki, amelyek szoros kapcsolatban vannak a táplálkoegeszseges-etelekzással. Ilyen a magas vérnyomás, az infarktus, az agyi érbetegségek stb. Mint csaknem minden betegség megelőzésének kezdete már a csecsemő- és kisgyermekkorban szükséges, a szív- és érbetegségek esetében sincs másképpen.

A 2 és 5 éves életkor közötti étrend kialakítása a legfontosabb!

 Hogyan történhet a megelőzés?

Természetesen számos genetikai és környezeti tényező is szerepet játszik a betegségek kialakulásában, ezért a diagnózis felállításában fontos a szülők szív- és érrendszeri (cardiovascularis) állapotának felmérése. A szülők vérnyomása fontos, mert jól tükrözi, mind a gének, mind a környezet szerepét a gyermek cardiovascularis elváltozásában.

Az egyik leggyakoribb cardiovascularis megbetegedés a magas vérnyomás (hypertensio). Számos genetikai és környezeti faktor van hatással gyermekkorban a véryomásra, illetve annak változására. A magas vérnyomás már egész fiatalon megtalálható. A legfeltűnőbb emelkedés az élet első két tizedében jelentkezik, és ez bizonyítja azt a feltevést, hogy a vérnyomás-emelkedés a „gyermekkorból megy át a felnőttkorba”.

Korai életkorban kis változás a vérnyomás értékében a későbbi életkorban magas vérnyomásszintet eredményezhet. A vérnyomás összefügg a növekedéssel és fejlődéssel.

A magas vérnyomás kialakulásában különösen fontos az étrend. A gyermekkori vérnyomásban legfontosabb meghatározó a test mérete.

Megfelelő étrend és életkörülmények között a gyermek szervezete a megszokott módon normálisan fejlődik, kövér gyermekeknél viszont a hízás, a testsúlygyarapodás a vérnyomás emelkedésével társul.

Az étrendben lévő szerepén még vitatkoznak – hogy emeli-e, hatással van-e a vér-nyomásra -, az ilyen gyermekekben valószínűleg szerepet játszik a nátrium. Kísérletben bizonyítást nyert, hogy újszülöttekben talált magas nátriumérték kifejezetten hatással van a vérnyomás emelkedésére.

Csecsemőkben és serdülőkben az étrendben lévő káliumbevitel olyan mennyiségben vagy több szükséges, mint a nátriumbevitel. Más elektrolitok, mint a kalcium és magnézium kevesebb, bár a magas vérnyomással veszélyeztetett gyermekek a kalciummetabolizmusban is mutathatnak változást. Ez relatív kalciumszükséglettel magyarázható.

Igen kevés adat áll rendelkezésre más étrendi faktorokról, mint pl. a fehérje, rost, kávé és alkohol, és ezek szerepéről a hipertónia kialakulásában, ami főleg már a felnőttkorban alakul ki.

A magas vérnyomásra való hajlam már a gyermekkorban megtalálható. A legészrevehetőbb vérnyomás-emelkedés az élet első két évtizedében fordul elő, és bizonyított, hogy a vérnyomásváltozás a gyermekkorban kezdődik és alakul ki a felnőttkorban.

A korai életben a vérnyomás világosan kapcsolódik a növekedéshez és érettséghez. Eltekintve a normális növekedéstől, számos genetikai és környezeti faktor befolyásolja és változtatja a vérnyomás alakulását gyermekkorban.

A szülői vérnyomás fontossága jól demonstrálható és tükrözi mind a gének, mind a környezet szerepét. Különböző faktorok és mechanizmusok is szerepet játszanak, és ezek között a diéta fontossága is felmerül. A diéta szerepe, illetve bizonyos ételféleségek és olyan ételcsoportok alkalmazása, amelyekben speciális anyagcsere és táplálási faktorok játszanak szerepet.

Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a gyermek normálisan növekedik és fejlődik. Ha viszont a gyermek elhízott és kövér, akkor ez magas vérnyomással társulhat.

Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy a kis születési súllyal született gyermekeknél gyakoribb a magas vérnyomás és a szív és érrendszeri kockázat a későbbi életkorban. Valószínűleg ebben szerepe van az újszülöttkori körülményeknek és növekedésnek is.

573
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]