Mik lehetnek a másodlagos hipertónia okai?

556
HOZZÁSZÓLÁS:

A magasvérnyomás tényleges kórokát ritkán, mindössze a betegek 5%-nál tudják pontosan. Ez az úgynevezett másodlagos hipertónia nagyon ritka.hipertonia1

A másodlagos magas vérnyomás okai

  1. Krónikus vesebetegségek vezethetnek magas vérnyomáshoz. Ezek a betegségek károsítják a vese velőállományát és vérhálózatát, csökken a szerven átfolyó vér mennyisége. A rossz vérellátás kiváltja a renintermelés fokozódását és bekövetkezik az arteriolák összeszűkülése. A veseartériák szűkülete is okozhat magas vérnyomást.
  1. A belső elválasztású mirigyek bizonyos működési zavarai szintén lehetnek a magasvérnyomás előidézői. Ezek közé tartozik a pajzsmirigy fokozott működése (hipertireózis) a mellékvesekéreg daganata, amely a nagy mennyiségű aldoszteron termelése révén emeli tartósan a vérnyomást. Nagyon ritka a mellékvese velőállományának tumora, a feokromocitóma, ami fokozott adrenalin- és noradrenalin-képződéssel jár, amelyek a vérnyomás ugrásszerű felszökését idézik elő.
  2. Az aorta szűkülete (koarktáció) rendszerint fejlődési rendellenesség, már csecsemőkorban felismerhető, és műtéttel gyógyítják. A szívből kilépő fő ütőér, az aorta kóros beszűkülése elsősorban a test felső tájékain, a karon és a fejben okoz magas vérnyomást, míg az alsó tájékon alacsony a vérnyomás.
  3. Terhességi toxikózis szövődményeként is jelentkezhet magasvérnyomás. Kis emelkedés szinte mindig bekövetkezik a terhesség alatt, de a terhesgondozói ellenőrzéseknek mindig ki kell terjedniük a vérnyomásmérésre is, és óvakodni kell attól, hogy az 140/90 Hgmm fölé szökjön. Amennyiben ez mégis megtörténne, az anyát gondos megfigyelés alá kell helyezni, hogy elejét vegyék az esetleges terhességi toxikózisnak (mérgezésnek). Az első figyelmeztető jel a kóros folyadék-visszatartás; a hirtelen megjelenő testsúlyfelesleg, a láb duzzadása és a vizelettel ürülő fehérje – ezek valamennyien mérgezésről tanúskodnak. A szakemberek a terhesség idején mindvégig számolnak ezzel a lehetőséggel, és gondosan ellenőrzik a vér és vizelet összetételét. Ha a toxikózis gyanúja felmerül, a beteget feltétlenül gondos megfigyelés alatt kell tartani, és rávenni, hogy minél kevesebb sót fogyasszon, minél többet pihenjen. Ha a helyzet súlyosbodik, mindenképpen kórházi ápolásra van szükség, mert elhanyagolt esetben eklampszia – az epilepsziához hasonló tüneteket okoz – alakulhat ki a terhesség második szakaszában. Ez pedig mind az anya, mind a gyerek életét súlyosan veszélyezteti. A terhességi toxikózison átesett hők a magasvérnyomás fokozott valószínűségével számolhatnak életük későbbi időszakában.

 

  1. A vörösvértestszám kóros megnövekedése növeli a vér sűrűségét, ami maga után vonja az áramlással szembeni ellenállás fokozódását. Ennek egyenes következménye a vérnyomás felszökkenése. A vörösvértestek száma ötmillió mikroliterenként. Ha ez hatmillió fölé emelkedik, akkor kórosnak kell tekinteni, és ezt az állapotot policitémiának hívják.

Előfordulhat, hogy a laboratóriumban mért magas vörösvértestszámot valójában a plazma térfogatának a csökkenése okozza, ami például nagyobb égési sérüléskor következhet be. Ilyenkor annak a folyadéknak a mennyisége csökken, amelyben a vér alakos elemei úsznak. A vörösvértestszám oxigénhiány következtében is fokozódhat: ezt lehet megfigyelni a magas hegyekben élő népeknél, ahol a levegő oxigénben szegényebb; de akkor is előfordul, ha a szív vagy a tüdő megbetegedése miatt a szövetekhez kerülő vérnek alacsony az oxigénkoncentrációja.

Kivételes betegség a policitaemia rubra vera, amelynél a vörösvértestszám elérheti a 9-10 milliót, teljesen ismeretlen okokból. Kettőt lehet ilyenkor tenni: vérvétellel igyekeznek a vérfelesleget csökkenteni, illetőleg gyógyszerrel vagy sugárzással gátolják a vérképzést.

  1. Bizonyos gyógyszerek mellékhatása is előidézheti a hipertóniát: fogamzásgátlók, szteroidok, nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentők, amelyekkel ízületi gyulladást kezelnek (NSAID-ok szedése folyadék-visszatartást eredményez, ami közvetve előidézi a vérnyomás emelkedését).

A hipertóniák döntő többségénél (95%) nem ismerjük a betegség elsődleges okát – ezek jelölésére az elsődleges, esszenciális megjelölést használják. Az enyhe vagy mérsékelt magasvérnyomás teljesen tünetmentes állapottal jár, és rendszerint csak véletlen ellenőrzés kapcsán kerül csak sor a felismerésére.

Az enyhe magasvérnyomás önmagában veszélytelen, ám könnyen átcsaphat súlyosabb, az életet fenyegető állapotba.

556
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]