Milyen hatással van a kálium a vérnyomásra?

572
HOZZÁSZÓLÁS:

A nátrium és a kálium a szervezetben szoros kapcsolatban állnak egymással, hiszen a testfolyadékok lényeges alkotórészei. A sejtek közti folyadékokban a nátrium, a sejtekben a kálium dominál.kalium

Legfőbb nátriumforrásunk a konyhasó, melyet mesterségesen adunk ételeinkhez, vagy az élelmiszeripar, tartósítóipar építi be táplálékunkba. A kálium ezzel szemben sok tápanyagunk természetes alkotórésze, így normális táplálkozás mellett káliumhiány alig fordul elő.

Ugyanakkor egészséges emberben táplálkozással történő kálium-túladagolással alig találkozunk. A legtöbb káliumot tartalmazó növényi élelmiszereket fogyasztó vegetáriánusok a hipertónia szempontjából igen előnyös helyzetben vannak:

A magas káliumbevitel miatt kevesebb közöttük a magas vérnyomású beteg, ugyanakkor növényi eredetű táplálkozással a kálium- és nátriumarány is eltolódik a kálium javára.

Milyen hatása van a káliumnak a vérnyomásra?

Egy tízezres nagyságrendű vizsgálati alanyokra kiterjedő Intersalt-tanulmány is azt bizonyította, hogy magasabb káliumbevitel esetén alacsonyabb a vérnyomás. Az is felmerült ezek után, hogy a nátrium vagy a kálium fogyasztása fontosabb-e a magas vérnyomás keletkezése, befolyásolása szempontjából. A sóérzékeny egyéneknél valószínűleg a nátrium, általában pedig az mondható, hogy a kettő aránya fontos, bár egyes adatok szerint fiatalok közt – így a hipertónia keletkezésében – a káliumnak, idősek közt pedig a nátriumnak van fontosabb szerepe.

Van vizsgálat arra vonatkozóan is, hogy 6 héten keresztül jelentésen korlátozott konyhasófogyasztás mellett csak mérsékelten csókként a hipertóniások vérnyomása, de kálium hozzáadásával ez a hatás jelentősen fokozható volt.

A napi káliumszükséglet eléggé egybehangzó vélemény szerint 3 gramm körül van, káliumhiányos állapotok egyoldalú étrendek, fogyókúrák során fordulhatnak elő. Ilyenkor a kálium pótlására fokozottan ügyelni kell.

572
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]