Milyen típusú gyógyszerek léteznek a magas vérnyomás kezelésére?

552
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomás csökkentésére számos gyógyszer-csoport, azokon belül rengeteg gyógyszer létezik. Az, hogy nekünk melyik a megfelelő, függ az életkorunktól, egyéb betegségeinktől, a magas vérnyomás esetlegesen kialakult szövődményeitől.gyogyszerek-antibiotikumok

A főbb gyógyszercsoportok

  1. Vízhajtók (diuretikumok): A vizelethajtók a legrégebben alkalmazott vérnyomáscsökkentő szerek. Hatásuk összetett, többek között csökkentik a szervezet nátriumtartalmát és víztartalmát is. A beteg szemszögéből nézve alapvetően három csoportba oszthatjuk őket. Vannak azok a vízhajtók (hatóanyaguk rendszerint a furosemid), amelyek mellé káliumpótlás szükséges. Vannak az úgynevezett káliumspóroló vízhajtók (hatóanyaguk a spironolakton vagy az amilorid), amelyek mellé nem kell „kálisót” szedni. Bizonyos esetekben (pl. veseelégtelenség fennállásakor) ezek a szerek kórosan emelhetik a káliumszintet, ezért alkalmazásuk során annak rendszeres laboratóriumi ellenőrzése lehet szükséges. És vannak az ún. tiazid típusú vízhajtók, amelyeket rendszerint olyan kis adagban javasolják, amikor a vizelet mennyisége nem növekszik meg jelentősen. Ezek mellé általában nem kell káliumot szedni, de nem is emelik annak vérszintjét.
  2. Béta-receptor-blokkolók: Bár a vegyületcsoport régóta ismert, széles körben csak az elmúlt 20 évben alkalmazzák, amióta bizonyossá vált hatékonyságuk a szívinfarktus megelőzésében és a szívelégtelenség kezelésében. A normális vérnyomást nem befolyásolják, a magas vérnyomást a vérnyomás-szabályozó hormonok szintjének módosítása útján csökkentik. A vérnyomás mellett a pulzusszámot is csökkentik. Régebbi típusaik asztmásokban hörgőgörcsöt okozhattak. Az újabbaknál már nem kell ilyesmitől tartani, mert nem gátolják a hörgőkben található béta-receptorokat.
  3. Angiotenzinkonvertáló enzim (ACE-) gátlók: Ezek a gyógyszerek szintén a vérnyomás hormonális szabályozásába avatkoznak be. Az előző csoporthoz hasonlóan igazoltan hatékonyak a szívinfarktus megelőzésében és a szívelégtelenség kezelésében. Speciális alkalmazási területük a cukorbetegek vesekárosodásának megelőzése és kezelése. Már kialakult veseelégtelenség esetén emelhetik a káliumszintet, ilyenkor gyakoribb ellenőrzésre van szükség. A betegek kis részében száraz köhögést okozhatnak, ilyenkor a következő gyógyszercsoportból (angiotenzinreeeptor-blokkolók) választott gyógyszer javasolható.
  4. Angiotenzinreeeptor-blokkolók: E gyógyszercsoport tagjai szintén a vérnyomás hormonális szabályozásába avatkoznak be, csak egy másik ponton. Köhögést ezért nem szoktak okozni. Az előző gyógyszercsoport előnyös tulajdonságai itt is megtalálhatóak. Van olyan tagjuk, amelyik bizonyítottan javítja a férfiak szexuális teljesítőképességét.
  5. Kaleiumcsatoma-blokkolók: Az ide tartozó gyógyszerek a kis artériákban (arteriolákban) ellazítják az ér-fal izomzatát, így csökkentik a vérnyomást. Korai, gyors hatású vegyületeik előnyösek voltak akkor, amikor gyors vérnyomáscsökkentésre volt szükség, de hosszú távú kezelésre ma már nem alkalmazzák. Manapság már rendelkezésre állnak korszerű, hosszú hatású készítmények. Hatékonyságuk különösen kedvező a stroke (gutaütés, szélütés) megelőzésében, illetve az időskori magas vérnyomás kezelésében, amikor inkább csak a „felső” (szisztolés) érték magas. További előnyös tulajdonságuk, hogy nem befolyásolják a káliumszintet. Szedésük esetén ritkán lábdagadás fordulhat elő.
  6. Alfa-receptor-blokkolók: Ennek a gyógyszercsoportnak hasznos „mellék”-hatása, hogy prosztatanagyobbodás esetén elernyesztik a prosztata és a hólyagnyak izomzatát (is), ezáltal könnyítve a vizelést. Hatása a férfiak szexuális funkciójára szintén kedvező.

A fenti felsorolásból is látható, mennyi szempont jön szóba, amikor a kezelőorvos a megfelelő orvosságot kiválasztja. A koleszterinszint-csökkentésnél is, de a vérnyomás-csökkentésnél különösen igaz, hogy ami jó a szomszédnak, az nekünk lehet, hogy káros. Nem is beszélve arról a (gyakori) esetről, amikor egy gyógyszerrel nem is érhető el megfelelő vérnyomáscsökkenés, hanem több szer kombinációjára van szükség. Az egyik vérnyomáscsökkentő nem helyettesíti megfelelően a másikat, ha sajátunk elfogyott, ne kérjünk kölcsön.

A gyógyszereket rendszerint naponta egyszer vagy kétszer kell bevenni. Fontos, hogy a gyógyszerbevételek között nagyjából egyforma idő teljen el. Azaz napi egyszeri szedés esetén 24 óra, kétszeri szedés esetén 12 óra. Ha ez nem így történik (pl. a reggeli gyógyszert 10 órakor vesszük be, az estit meg este 6-kor), akkor az esti gyógyszer hatása a reggeli órákra elmúlik, a vérnyomás pedig felszökik, az esti gyógyszerbevételkor a reggeli tabletta meg még javában hat, így vérnyomásesés várható.

A korszerű, nyújtott hatású szerek persze nagyobb csúszást engednek meg, mint a régi, napi háromszor szedett orvosságok, a leghosszabb hatású szereknél rendszerint még akkor sem történik baj, ha egy szem kimarad, de azért ezt legjobb egy kis odafigyeléssel elkerülni.

Sokan gyerekkorunkban megszoktuk, hogy a gyógyszert az étkezéssel kell bevenni. Ennek az volt az oka, hogy az akkori tabletták rendszerint nem rendelkeztek gyomorvédő bevonattal. Szerencsére ez ma már nem így van, a reggeli vérnyomáscsökkentőnket akkor is bátran bevehetjük időben, ha pl. laboratóriumi vagy hasi ultrahangvizsgálat miatt éhgyomorra kell maradnunk. Vigyázat, egy kivétel azért akad: gyomortükrözés előtt semmilyen tabletta bevétele nem javasolt, mert azok a vizsgálat idején a gyomorban ülve zavarják a vizsgálót.

552
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]