Mit kell tudni a gyerekkori hipertóniáról?

550
HOZZÁSZÓLÁS:

Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk hipertóniával (magas vérnyomással) már a gyermekeknél is. A gyermekek életminőségét erősen befolyásolja a betegség okainak korai felismerése és az, hogy a hatásos kezelés minél hamarabb megkezdődjék.hipertonia4

Hogyan ismerhető fel a hipertónia gyerekkorban?

A gyermekorvos felelőssége, hogy a betegséget felismerje, s tudnia kell, hogy az enyhe hipertóniás esetek gyermekkorban más megítélés alá esnek. Nem rutinszerűen kell a diagnózishoz vezető vizsgálatokat elvégezni, hanem egyénre szabottan, ismerve a gyerek veleszületett és szerzett potenciális betegségeit.

Fontosak a családi körülmények, az életmód, a család étkezési, mozgási, szabadidős szokásai, de a gyermek pszichés körülményei is (pl. nyugodt-e a családi légkör vagy állandó zűrzavar, veszekedések uralják a családi együttléteket).

Az orvosnak kezelnie kell az enyhe – határérték hipertóniás betegeket is, hiszen a már sokat említett esszenciális hipertónia gyermekkorban kezdődik, s így ez az a hálás terület, ahol nem a gyógyszerek, hanem az életmód megváltoztatása, az egészséges életre nevelés a leginkább hatásos lehet.

Mi lehet az oka?

Gyermekkorban a különböző életszakaszokban más-más lehet a betegség kiváltó oka. így pl. újszülöttkorban fejlődési rendellenességek vagy az intenzív újszülöttellátás következtében kialakuló okok dominálhatnak.

Hipertóniás csecsemőben sajnos gyakran találkozunk bántalmazott gyermekkel. Átmeneti hipertóniát okozhatnak a nem megfelelő dózisban alkalmazott gyógyszerek (pl. orrcseppek, asztmaellenes szerek, bizonyos szteroidok).

Újabban nem elhanyagolható az ajzószerek, pl. koffein (kóla, energiaitalok), diszkódrogok, kokain okozta hipertónia serdülőkorban.

Gyermekkorban a vérnyomás normálértékei a következők:

  • 1-5 éves korban: 90/57- 95/58 Hgmm
  • 6-12 éves korban: 95/58 – 105/60 Hgmm
  • 13-18 éves korban: 110/63 – 120/65 Hgmm

A mért vérnyomásértékekhez gyermekkorban hozzárendelik az orvosok a testméreteket (testsúly, testmagasság). Gyermekkorban is előfordul, hogy az egyedi vérnyomásmérés alapján a vérnyomás korrekt besorolása nem lehetséges, ekkor 24 órás vérnyomásmérésre kerül sor.

550
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]