Mit kell tudni a sófogyasztás és a hipertónia kapcsolatáról?

568
HOZZÁSZÓLÁS:

Eléggé elterjedt már az az ismeret, hogy a magas vérnyomású betegeknek korlátozni kell a sófogyasztásukat. Leegyszerűsítve ezt úgy lehetne indokolni, hogy a konyhasó (NaCl) vizet köt meg a szervezetben (1 gramm NaCl 100 ml vizet) és ha az adott befogadóképességű érpályán belül több folyadék helyezkedik el, akkor a rendszerben a nyomás nő, a vérnyomás emelkedik.so2

Az úgynevezett vízhajtókkal elsősorban a sót hajtjuk ki a szervezetből, az magával viszi a vizet, csökken az érpályán belüli nyomás, csökken a vérnyomás. Ez a leegyszerűsítve leírt folyamat a valóságban bonyolultabb és egyénenként is változóan megy végbe, lefolyásában többek közt a vesének jelentős szerepe van.

A sófogyasztás és a vérnyomás kapcsolata

Nem eléggé köztudott, hogy a szalámikban, kolbászokban, sajtokban és a kenyérféleségekben nagyon sok só van, ezek pedig mindennapi ételeink közé tartoznak. Ugyanakkor sokan rendszeresen – sokszor kóstolás nélkül – külön is sózzák ételeiket és erre már gyermekkorban rászoknak.

Szerencsére a sós íz érzése nem veleszületett, hanem szerzett, sőt változtatható tulajdonság. Vizsgálatok szerint a sózás csökkentése – különböző adatok szerint – 3 hét, de legkésőbb 5 hónap után megváltoztatja az ízérzést és ezután alacsonyabb sótartalmú étel is megfelelően sósnak érezhető.

Nem egységes az álláspont a konyhasó – nátriumszükségletet illetően, de minden ajánlott érték bőven alatta marad a jelenlegi fogyasztásnak.

Ugyanakkor országos nagyságrendekben nem lehet egyértelmű összefüggést találni az átlag sófogyasztás és a hipertónia gyakorisága között. Ez is arra utal, amit állatkísérletek is igazoltak, hogy ugyanis vannak sóérzékeny és nem sóérzékenv egyének és a sóérzékenvek válnak inkább hipertóniásokká.

Mivel szerencsére a lakosság többsége nem sóérzékenv, ezért országos mértékben a sófogyasztás és a hipertónia összefüggése nehezen mutatható ki.

Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy sóetetéssel csak a patkányok egy része vált hipertóniássá. Ha ezeket az állatokat beltenyészetben tovább szaporították, akkor több nemzedék után, só hatására már minden állat hipertóniássá vált. Az is kiderült, hogy a hipertóniahajlamot a vese közvetíti. Ilyen állatok veséjének átültetése nem sóérzékeny patkányokba, azokban is hipertóniát hozott létre.

A vese működésétől függ, hogy a vérből kiválasztott nátriumból mennyi marad vissza a szervezetben. Ez egyénileg különbözhet, de előre nehéz megmondani, hogy a sóérzékenység kire érvényes és kire nem.

Mindenesetre ez a sóérzékenység magyarázhatja, hogy a megszokottan sós ételeket fogyasztók és állandóan sótartót használók egy részénél nem alakul ki magas vérnyomás. Pontosabb vizsgálatokból az is kiderült, hogy a hipertóniások között több a sóérzékeny, más szóval hipertóniájuk keletkezésében sófogyasztásuknak (is) van szerepe.

Hipertóniások és normális vérnyomásúak reagálását vizsgálták, az ételeikhez adott napi 4 gramm só hatására 12 hétig egy angol tanulmányban. Azt tapasztalták, hogy mindkét csoportban emelkedett a vérnyomás, de statisztikailag szignifikáns (bizonyíthatóan magasabb értékű) emelkedés csak a magas vérnyomású csoportban volt kimutatható.

A normális étrendre való visszatérés után kálium adása mellett csökkent a vérnyomás, majd a kálium elhagyása után csak a hipertóniás csoportban emelkedett újra. Ez is azt mutatja, hogy a hipertóniások között több volt a sóérzékeny, de a kísérlet utal arra is, hogy a káliumnak a nátriummal ellentétes szerepe lehet a magas vérnyomásban.

568
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]