Mit takar a magas vérnyomás lépcsőzetes kezelése?

562
HOZZÁSZÓLÁS:

Az enyhe vagy mérsékelt magas vérnyomású betegek kezelésére a korai hetvenes években vezették be a „lépcsőzetes kezelést”. Ez az orvosok számára többféle beavatkozási lehetőséget tár fel, amelyekkel egyensúlyban tartható a vérnyomás.vérnyomás1

Hogyan zajlik a lépcsőzetes kezelés?

Első lépésként csökkent adagokban vizelethajtót javasoltak, majd a második lépésben teljes adagú vizelethajtó, végül harmadik lehetőségként metildopa, rezerpin vagy valamilyen béta-receptor-gátló következett. Ha az eredmény nem volt kielégítő, további gyógyszereket adtak, vagy egyes gyógyszereket másra cseréltek mindaddig, amíg a megfelelő vérnyomás be nem állt.

Littler professzor (Birmingham Egyetem, kardiovaszkuláris gyógyászat professzora) rámutatott, hogy a gyógyszeres kezelés hatásossága végső fokon a beteg hozzáállásától függ: a tüneteket is érzékelő betegek 50%-a, a panaszmentesek 60%-a nem előírás szerint szedi a gyógyszereket. Minél kevesebb orvosságot kell használni, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a beteg az előírásoknak megfelelően pontosan és rendszeresen fogja használni azokat.

Az új vérnyomáscsökkentők megjelenésével az eredeti „lépcsőzetes kezelés” több változáson ment keresztül, például az értágító gyógyszerek beiktatásával (hidralazin) a harmadik lépésben. 1985 végére olyan sok új információ halmozódott fel a magas vérnyomás kezelésére tett kísérletek eredményeképpen, hogy az eredeti terápia alaposabb felülvizsgálatra szorult. Napjainkban jóval többféle és rugalmasabb megközelítéseket foglal magában, és külön ki kell emelni a 0 fázis beiktatását, amely az egészséges végnyomás megóvását szolgáló módszereket tartalmazza.

Littler professzor (több szakértőhöz hasonlóan) most azt vallja, hogy a korábbi gépies gyógyszerszedést fel kell váltani olyan kezelésekkel, amelyek a beteg egyedi, testre szabott gyógyításához vezetnek. Azért emeli fel a szavát, hogy sokkal több nem gyógyszeres (azaz természetes) gyógymódot kell felkutatni az enyhe magas vérnyomás karbantartására (féken tartására), és hangsúlyozza, hogy sohasem szabad feledni a beteg életének minőségét.

A klinikai vizsgálatok tanúsága szerint, az újonnan kifejlesztett gyógyszerek (alfa-receptor-gátlók, kombinált alfa- és béta-receptor-gátlók és ACE-gátlók) az elődeikhez foghatóan hatékonyak a magas vérnyomás kezelésében. Eleinte a „lépcsőzetes kezelés” harmadik és negyedik lépésébe iktatták be ezeket, de a kalcium-antagonista és az ACE-gátlók használata során szerzett tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy sokkal célszerűbb előbb bevetni őket: önállóan is adhatók, de összeköthetők vizelethajtóval vagy/és béta-receptor-gátlóval. Várható, hogy az új gyógyszerek fokozatosan kiszorítják a régieket.

Valamennyi gyógyszert a lehető legkisebb hatásos adagban kell szedni, és amennyiben létezik, az időben elnyújtott hatású változatot.

562
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]