Ezért figyeljünk az elfogyasztott só mennyiségére

557
HOZZÁSZÓLÁS:

A magasvérnyomás és a sófogyasztás szoros összefüggést mutat. Sokan állítják, hogy a túlzott sózás radikális csökkentésével számos vérnyomással kapcsolatos probléma megoldódna. Átlagosan 5-10 gramm sót fogyasztunk naponta. Ez sokkal több, mint amennyire feltétlenül szükségünk van (1/4 gramm).so

Figyeljünk az elfogyasztott ételek sótartalmára!

A legtöbben kételkednek abban, hogy ténylegesen sok sót használnak, de ha ismernék az elfogyasztott élelmiszerek pontos sótartalmát, akkor meggyőződhetnének erről. A bevitt sómennyiség többnyire rejtve marad.

A nagyobb tétel só a tartósított (konzervek), fagyasztott vagy feldolgozott élelmiszerekben van. Magunk csak az általunk hozzáadott sózást tudjuk visszafogni. A sózás tanult szokás, ezért le lehet szokni róla. Ahogy csökkentjük a só mennyiségét, úgy fedezhetjük fel ismét az eredeti ízeket.

Az élelmiszeripar is nyomás alatt áll a nátriumtartalom feltüntetése miatt (a nátrium a só „gonosz szelleme”). A világ talán legszigorúbb ellenőrző szerve, az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság) (EDA) már tervezi, hogy engedélyt adjon az alacsony sótartalmú ételeken az „egészséges” megkülönböztetés jelölésére. Bizonyára nem alaptalanul.

Ugyanakkor a „sópártiak” is találtak kiutat. Bebizonyították, hogy a nátrium bevitelére adott vérnyomás válasz egyénenként jelentősen eltérő. Ezek a megfigyelések vezettek a „sóérzékenység” fogalmához. E szerint az emberek egy része a só bevitelére a vérnyomás emelésével reagál, másoknál viszont e reakció elmarad. Az eltérő szervezeti viselkedés okainak kiderítésére genetikai kutatások indultak, egyelőre eredmény nélkül.

Az semmiképpen sem képezheti vita tárgyát, hogy a kövér és túlzott sófogyasztók szívhalálozási aránya kiemelkedően magas. Számukra a sózás erélyes korlátozása feltétlenül indokolt. A még elfogadható határérték a napi 2 gramm. Ennek betartása azonban csak az élelmiszeripar támogató együttműködésével valósulhat meg.

A folyamatos ellenőrzés is nélkülözhetetlen. Péksütemények, felvágottak, kolbászok, szalámik, gyorsételek stb sótartalmának csökkentése és annak feltüntetése továbbra is megoldatlan kulcskérdés. A „sóháború” folytatódik. A győztes még ismeretlen, de a vesztesek népes táborával naponta találkozunk.

557
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]