Tisztázzuk, hogy mi is az a fehérköpeny-hipertenzió!

565
HOZZÁSZÓLÁS:

Egyes emberek vérnyomása módszeresen és kizárólag akkor szökik a magasba, amikor kvernyomas-mero-alacsony-vernyomasórházi környezetbe, orvos „kezei közé” kerülnek. Ők ilyenkor általában érzik is a bennük megmagyarázhatatlanul kialakuló stresszt, amely aztán a vérnyomás-emelkedést kiváltja.

A mért értékek ritka kivételtől eltekintve nem magasak, a súlyos hipertenzió (200/110 Hgmm) kritériumait nem elégítik ki! 

Fehérköpenyhipertenzióra akkor van gyanú, ha az orvosi rendelőn kívül végzett vérnyomásmérések eredményei normálisak, képalkotó eljárásokkal szervi eltérés nem igazolható, a beteg tünet- és panaszmentes, vémyomáscsökkentő gyógyszerekre nem reagál.

A kórisme tisztázására tulajdonképpen az az egyetlen megoldás, ha az érintett beszerez egy otthon is alkalmazható vérnyomásmérő készüléket és segítséggel vagy egymaga rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását.

A vérnyomás mérésében háromféle műszer segíthet:

  1. a higanyszálas, 
  2. az aneroid,
  3. és az automata tipusú.

A legmegbízhatóbb a hagyományos higanyszálas készülék, az orvosi rendelőkben is ilyen van. Hátránya a laikusok számára, hogy használata némi gyakorlást (és egy fonendoszkópot) igényel, mivel mindenképpen tudni kell meghallani a szisztolés és a diasztolés értéket jelző pulzushangot.

Az aneroid műszerek könnyebbek, kisebbek, ezért jobban hordozhatók, sajnos azonban szállítás közben könnyen megsérülnek, javíttatásuk pedig nem olcsó mulatság.

Az automata műszerek bár nem annyira pontosak, mint a hagyományosak, otthoni használatra mégis tökéletesen megfelelnek. Alkalmazásuk könnyen elsajátítható, digitális kijelzőjük egyszerűen leolvasható, kis helyen is elférnek, ezért jól hordozhatók. Mivel azonban a rázkódásra, ütődésre érzékenyek, időnként feltétlenül hitelesíttetni kell őket – erre kiváló alkalmat jelentenek például az orvosi kontrollvizsgálatok.

565
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]