Ezért kell rendszeresen mozognunk magas vérnyomás esetén

600
HOZZÁSZÓLÁS:

Napi harminc perc intenzív mozgás a hét öt napján át jelentősen képes csökkenteni a vérnyomást függetlenül attól, hogy testtömegcsökkenést sikerül-e általa elérni. Alátámasztja ezt az a tény is, hogy a rendszeresen mozgó emberekben a hipertenziő kialakulásának esélye 70%-kal kisebb, mint az átlagnépességben.fitness-edzes-edzoterem-mozgas

Fontosnak azonban megjegyezni, hogy mindez csak az ún. „izzasztó” mozgásformák esetén igaz, mint amilyen például az aerobik, az úszás, a kerékpározás vagy a kocogás, míg a különböző lassú, meditativ tornák, mint amilyen a tai chi, a jóga vagy a Qi Gong, nem gyakorolnak az érrendszerre kondicionáló hatást – legalábbis nem tudományosan kimutatottan.

Szükségünk van a mozgásra

A mozgás ősidők óta szerves része az ember életének; végtagokkal születünk, hogy futni, mászni tudjunk, értelmet kaptunk, hogy ezt céljaink elérésére használjuk. A mozgás fontosságát minden létező telekommunikációs eszközzel hirdetjük, a jelen nyugati társadalmak átlagembere egyetlen szórakozásának mégis az ülve végzett képernyőbámulást tekinti, miközben kilói és egészségügyi problémái a mozgás nélkül töltött órák számával egyenes arányban szaporodnak.

Pedig csupán napi fél óráról van szó... Nem kell versenysportot űzni, nem kell maratoni távot futni, nem kell órák hosszat edzőtermekben izzadni. Csak kimenni a szabad levegőre, gyalogolni egy kicsit, vagy elmenni a barátokkal aerobikozni.

Cserébe megkapjuk a szép test, az egészség, a közösségbe tartozás és az önmagunkkal való elégedettség élményét. Miért jobb akkor „leamortizálódva”, visszataszító külsővel, depressziósan, magányban és unalomban tölteni az estéket?

Azt természetesen nem lehet előre megjósolni, hogy kinél mekkora vérnyomáscsökkenés érhető el a rendszeres mozgással; általánosságban azonban a szisztolés érték 10-14 Hgmm-es és a diasztolés érték 7-8 Hgmm-es csökkenésére lehet számítani a mozgás elkezdését követő három hónap múlva, amennyiben az valóban rendszeres és az egyén teherbírásához mérten intenzív is.

A mozgás abbahagyása hasonlóképpen vezet a vérnyomás újbóli emelkedéséhez.

600
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Kapcsolódók |

Hasonló cikkek, témák
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]